17 Temmuz 2012 Salı

Binary Domain İnceleme


Dünya yavaş yavaş değişmeye başlamıştır. Sular yükselmiş ve doğal afetler baş göstermiştir. Bu olaylar yüzünden dünyadaki bir çok şehir haritadan silinmiştir. Yok olmayan şehirlerde ise  azalan iş gücü için robotlar yapılmaya başlamıştır.

Bergen adlı şirket robot yapımında önemli bir  yere sahiptir. Hollow Children adında insan gibi görünen, dışı et içi metal iskeletli ( bildiğiniz Terminatör' ün günlük yaşam  versiyonu  olan ) robotlar yapmaktadır. Bu robotlar kendilerini insan sanmaktadır. Ta ki bir robotun Bergen şirketinin merkez binasında intahar etmesine kadar. İşler bu olaydan sonra patlak verir ve olaylar büyür. Bergen şirketi Japonya'da aynı işi yapan ve Amerika' nın içine gizli robot ajanlar sokan Amada şirketini engellemek için bir ekip göndermeye karar verir. Biz de bu ekipte yer alan Dan isimli bir askeri kontrol ediyoruz.
Tps başkış açısı ile yol aldığımız oyuna bir video ile başlıyoruz. Oyunun başlangıcı  tutorial bölümü olmuş. Dan  ile neler  yapabileceğimiz ve kontrolleri öğreniyoruz. Kısa bir eğitimden sonra bir anda karşımıza Made in Japon olan Terminator benzeri robotlar çıkıyor. Biz de aksiyona başlıyoruz.

En büyük yardımcımızın, silahlardan çok yanımızdaki kankamız Big Bo olduğunu söyleyebilirim. Kendisi Zenci ve espirili dili ile oyundan keyif almanızı sağlıyor. Ayrıca kendi yapay zekası var.  Big Bo' un dışında başka takım arkadaşlarımız da olacak ama böyle takım arkadaşlarımız olan bir oyunda keşke oyunda Co-op modu da olsaydı demeden edemeyeceğim.


Kontroller klasik bir tps yapısında.  Siper sistemi ile ilerliyoruz. Siper alıp robotları düşmanlarımızı öldürebiliyoruz. Gerçi oyunca siper almasanız da ölmeden normal zorlukta düşman öldürebiliyorsunuz. Gears of war gibi kafanızı siperden çıkarttığınızda ölmek bu oyunda yok.  Başlarda düşman vurmak zor olabiliyor.  Bunu oyunun kontrol sistemine bağlayabilirsiniz ama oyun ilerledikçe silahlarımızı geliştirerek vuruş hissimizi, silahlarımızın verdiği  hasarı arttırabiliyorsunuz.

Geliştirme demişken o konuya da değinelim.  Oyunda ara ara özel makineler bulacağız bu makineler silahlarımızı güncellemekte ve yeni donanım almakta bize yardımcı olacaklar. Bu donanımların içinde sağlık paketleri, özel güçler ve silahlar var.  Bunları satın alırken kendimizin ve arkadaşımızın silahlarını buradan güncelleyebiliyoruz. Bu güncellemeler bedava değil. Bunun için bol bol robot yok edip özel vuruşlar yapmamız lazım. Oyunun sol üst kısmında kredilerimiz birikiyor ve bu krediler karşılığında bir işimizi görüyoruz.

İki adet ana silahımız,  bir adet tabancamız  ve  bir el bombamız var. Silahların çeşitliği fazla. Bir adet Assault Rifle taşıyoruz.  Elinizde ki Assault Rifle sabit silahınız. Onun  haricindeki silahı bırakıp  yerde ki bir silahı  alabiliyorsunuz. Ama bazen yerdeki silahı alsam mı almasam mı,  alırsam diğer silah daha iyi olurdu gibi bir karambol yaşayabiliyorsunuz.  Çok büyük bir problem değil ama iyi silah seçimi oyunda önemli.  Bir bölümde sniper yerine başka bir silah satın aldım. Tepedeki robotların gazabına uğradım bu yüzden.  Mermi sıkıntısı çekmiyorsunuz oyunda bol bol mermi  mevcut o yüzden elinizdeki tüm cephaneyi düşmana boşatabilirsiniz.  


Buraya kadar pek olumsuz konuşmadım ama olumsuzluklar kendini yapay zeka ile göstermeye başlıyor. Geçen ay Resident Evil incelememde zombiler de yapay zeka aramıyorum demiştim. Aslında robotlarda da aramamak lazım ama sene olmuş 2080 insan gibi robotlar yapıyorlar da savaşan robotların zekası neden maymundan az.  Kendileri ateş ederek üstünüze gelip açık hedef oluyorlar sadece. Arada bir siper alsalar da nafile.  Terminatör olsalar anlardım çünkü onları yok etmek çok zor ama bu robotlar 2 saniye de parçalanıyor.  Yardımcı karakterimiz için güzel şeyler söyleyebilirim ama kendi kendilerine oldukça iyi iş çıkartıyorlar. Yalnız siz yere düşüp " help "  diye bağırdığınız da sizi ölüme terk edebiliyorlar.

Gelelim  Binary Domain' i Binary Bomain yapan özelliğe. Biliyorsunuz Kinect ve Move gibi cihazlar hayatımıza girdi. Oyun oynadığımızı daha çok hissetmeye başladık bu cihazlar sayesinde.  Binary Domain bu tür cihazlar kullanmak yerine mikrofon kullanma yolunu seçmiş. Oyunu oynarken takım arkadaşlarımıza sesli komutlar vererek yapmaları gerekenleri söylüyoruz.  Bu komutlar çeşitli şekillerde " fire, charge, regroup, cover me ". Yerinde ve zamanın da bu komutları kullanırsanız takım arkadaşlarınız harekete geçiyor.  Yere düştünüz ve ölmek üzerisiniz "  help " diye bir ağıt yakın takım arkadaşınız gelip sizi kurtarsın. Düşman üstünüze  mi geliyor ve enerjiniz azaldı hemen " charge " diye bağırın takım arkadaşlarınız düşmanın üstüne akın etsinler. Arada bir bu komutları alamayabiliyor oyun ve s iz de "Fire Lan amk( açık mert korkusuz) " diye sinirden bağırabiliyorsunuz . Güzel ve diksiyonlu bir şekilde söylemeniz lazım. Bu komutları tam ve doğru söylemek isterseniz oyunun içerik menüsünden kendinize bir test yapabiliyorsunuz. Yalnız evde tek başınıza oynamanızı öneriyorum bu oyunu arkadaşlarınız gelip " napıyon lan manyak mısın ? " gibi tepkiler alabiliyorsunuz .


Görsel olarak güzel bir oyun olan Binary Domain ortalamanın üstünde ve gözümüze hoş gelen grafiklere sahip. Gelecekte geçen oyun size gelecek temasını yaşatıyor.  Karakter modellemeleri de bir o kadar başarılı. Oyunu oynarken karakterlerin başarılı modellemelerine gözünüz çok takılacaktır.  Fizik etkileşimin de az da olsa olduğu oyunda variller hareket edebiliyor ve ateş ettiğiniz nesneler parçalanabiliyor. Gerçekçilik adına güzel bir ayrıntı. Düşmanlarımızın da parçalandığını söyleyebilirim. İster  boss ister normal düşman olsun ateş ettikçe hasar alıyor dışındaki kaplamalar dökülüyor ve metal iskeletleri ortaya çıkıyor. Gözünüze güzel bir görünen bir artı olmuş diyebilirim parçalanma efektleri için.

Japon oyunlarının müziklerini sevmiyorum. Niyeyse beni hiç gaza getiremiyorlar. Bu derece aksiyonu bol ve hızlı bir oynanışa sahip oyunda sert ve hızlı müzikler şart. Binary Domain bu konuda beni pek mutlu edemedi. Ama sesler konusunda gayet olumluyum. Oyunun içinde olduğunuzu hissediyorsunuz karakterlerimiz pek bir geveze ama ince espiriler yapıp size neşe verebiliyorlar. Her birinin canlılığını hissedebiliyorsunuz.  Aksiyon filmleri ve oyunlarında ki espirili diyalogları hep sevmişimdir ve bu oyunda bunu başarılı bir şekilde yansıtmış

O zaman ne diyelim Binary Domain şu aksiyon oyunlarının kıt olduğu zaman da size ilaç gibi gelecektir. Tamam oyun size sesle komut dışında yeni  bir şeyler vaat etmiyor ama oturup bitirebileceğiniz sesle kendinizi hafifte olsa terminatör öldüren biri gibi hissediyorsunuz. İlginç hikayesi de dikkatinizi çekecektir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder