6 Ekim 2014 Pazartesi

Insanely Twisted Shadow Planet



Ben pek iki boyutlu oyun oynayan birisi değilimdir. Bir gün nette dolaşırken tuhaf isimli bir oyun gözüme çarptı. Insanely  Twisted Shadow Planet: Türkçe mealine tam getiremedim ama Delirmiş Karışmış Gölge Gezegeni diye google translet çevirisi yapıyorum sizin için :D.
Biraz da uzaylılar işgal etsin uzaylıları değil mi ?

Uzaylıların insanları işgal etmesine alıştık. Yarın bir ufo filosu dünyaya gelse ve bizi işgal etse kılımız kıpırdamaz herhalde ama bu oyunda uzaylıların uzaylıları işgaline tanık oluyoruz uzaylı gözünden. Gölge canlıları gezegenimizi ele geçirmek için saldırıya geçiyorlar.  Yavaş yavaş gezegeni kaplayıp her yeri karanlık gölge dolu bir yer yapmaya çalışıyorlar. Biz ise sakin sakin ufomuzda takılırken birden bu istilayı durdurmaya çalışan uzaylı rolünde buluyoruz kendimizi.


ITSP size bulmaca dolu bir oynanış sunuyor. Oyundaki amacımız haritadaki belirli noktalara ulaşmak. Tabi ki noktalara ulaşmak  basit değil. Önümüzde türlü türlü gölge yaratıkları ve engeller, bulmacalar mevcut. Engelleri ve gölge yaratıklarını aşmamız için de kullandığımız bir ufo var.
 Arabalar, uçaklar ve gemi tarzı araçlardan  sıkıldıysanız birazda ufo kullanmanın keyfini yaşıyoruz oyunda. Küçük bir ufo ile istilayı durdurmaya çalışırken eğlenceyi de beraberinde getiriyor oyun. Ufomuzda çeşit çeşit  silah ve araç var. Radar, ışın silahı, tutamaç, testere,roket atar gibi. Her silahımızın belirli bir görevi var. Haritada istenilen noktaya gitmek için o silahımızı kullanıyoruz. Mesela tutamaç aracımız. Yolumuzu tıkayan ya da denge ile kaldırmak istediğimiz bir ağaca kayaları koyup önümüzü açabiliyoruz.




Oyunun mantığı biraz basit haritadaki belirli noktaya gitmek her ne kadar tek düze bir oynanış gibi gelse de silahlarımızın, araçlarımızın ve oyundaki bulmacaların etkisi ile bu tek düze oynanış biraz olsun hafifliyor.

Sağlam  bir fizik motoruna sahip bir oyun ITSP. Bulmacaların büyük bir kısmı fizik temellerine bağlı. Bulmacaları çözerken zekamızın yanında fizik öğelerinden de bolca yararlanacağız.
Hep bulmaca hep bulmaca olmaz. Bulmacaların yanı sıra arada bir  gelen gölge canlıları ile   boss kapışmaları yapacağız. Bulmaca çözmekten haritada kaybolan nereye gideceğim lan ben dediğimiz anda imdadınıza yetişen boss kapışmaları birazda olsun oyuna aksiyon havası katıyor.
Alan Wake ile hayatımıza giren ışıkla sağlık doldurma bu oyunda da mevcut. Düşmanlara çarptıkça, ya da vuruldukça  bozulan ufomuzu ışık kürelerinin ve ışık çiçeklerinin yardımı ile tamir edebiliyoruz. Ayrıca Işık küreleri bir nevi kayıt noktası görevi görüyor. Öldüğünüzde (gerçi ölmek çok zor) en son girdiğiniz ışık küresinden doğup kaldığınız yerden devam ediyorsunuz.

İki boyutlu bir grafik yapısı sunan ITSP görsel olarak gerçekçi grafiklere değil ama tatlı ve sempatik görsellere sahip. Siyah, beyaz, kırmızı ve sarı renklerin hakim olduğu tonlara sahip. Gölgelerle savaştığımız bir oyunda canlı  renk tonları bekleyemezdik.




Oyun iki boyut olabilir ama sesler beni çok gerdi. Oyunu 2014 yılında oynuyoruz ama oyunda Uzaylı olmamızdan gerek sesler 50 li 60 yılların uzaylı filmlerindeki gibi. Sesler ile farklı bir hava  yakalanmış ve olumlu yönde bir artı kazanmış oyun. Müzikler ise gerici özellikle gece tek başıma oynarken gerildiğim ve tüylerimin diken diken olduğunu söyleyebilirim .

Farkı bir oyun yapısı arayanlar için güzel bir alternatif olan ITSP kendini oynatan ve sıkmayan yapısı ile oyun severlerin ilgisini çekecektir. Kandan, savaştan, zombilerden bıktıysanız denemenizi tavsiye ediyorum.


Artılar: iyi fizik motoru, sıkmayan bulmacaları eğlenceli oynanış
Eksiler: bazen haritada kayboluyorsunuz,



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder