4 Ekim 2014 Cumartesi

Metal Gear Solid V Ön İnceleme


MGS serilerinin  bende her zaman ayrı bir yeri olmuştur. Lise zamanında bilgisayarıma  playstation emülatörü indirip METAL GEAR SOLID oynamıştım. Oyunda Sniper Wolf' u öldürdüğüm yere kadar gelmiştim. Wolf öldükten sonra hangara girdiğimiz kısımda oyun benden 2. diski istemişti. "ikinci disk nerde" dediğim kardeşim bana  " Abi yok ki ikinci disk " dediğini  hiç unutmuyorum. Ortalık yerde kaldım öyle. Ne olacak oyunun sonu ne yapacağız derken bir kaç gün sonra pc  sürümünü buldum ve yeniden oynamaya başladım. Tabi pc sürümü port olduğu için grafiksel anlamda bir şey ifade etmiyordu ama hikayesi, sinematikleri ve David Hayter' ın Snake seslendirmesi beni benden almıştı. Ardından MGS 2' yi oynadım. PS2 sisteminin gücü ile MGS serisi başka bir havaya bürünmüştü. Derken MGS 3  geldi. Bu sefer Solid Snake ile değil de Big Boss ellerimizdeydi. En kapsamlı MGS oyunu olmuştu. İçerisine eklenen çoklu oyuncu kısmı ile de çoklu oyuncu deneyimi yaşadı oyuncular. MGS 3 Subsistence sürümünü aldığım için içinde serisinin 1987 ve 1990 çıkan oyunları da vardı.Aradan o oyunlardan  da çıkmış oldu. Derken MGS4 duyuruldu. Muhteşem grafikler, hikaye ve Yaşlı Snake derken dördüncü oyunu da bitirmiş olduk. (Tüm MGS oyunlarını bir anda aklıma getiren  MGS 4'teki  Snake ve Liquid Ocelot dövüşünü hiç bir zaman unutmayacağım. )MGS serisi dördüncü oyun ile daha kapsamlı bir çoklu oyuncu moduna da sahip oldu. Neyse MGS 1 derken MGS 4 derken  Psp platformu için de bir kaç tane oyun yapan Kojima bu oyunlar arasında MGS PEACE WALKER'ı özel bir yere koydu. Zaten oyun  MGS PEACE WALKER ile bağlantı durumda.


Önce MGS GROUND ZEROES' dan bahsetmem gerekiyor. MGS GROUND ZEROES' u PlayStation 4'te daha iyi bir görsellik olacağı için PlayStation 3 'üm varken oynamadım. Ne yazık ki PS4' ü de  hala alamadım. Evlendiğim için konsol parasına beyaz eşya aldım çünkü :D. Neyse Özel hayatımı bir kenara bırakalım. Sıkı bir MGS fanı olarak yeni oyunun bizlere neler getireceğini  sizlerle paylaşmak istiyorum.  Yaklaşık bir sene önce MGS V PHANTOM PAIN' e giriş oyunu olarak çıkan MGS GROUND ZEROUS  ile oyuncuların MGS V hakkında biraz da olsa ön bilgimi olmuştu. Her ne kadar Kojima MGS GROUND ZEROES ' un  tam bir oyun olduğunu ve  ana hikayenin 2 saat kadar sürdüğünü söylese de  ana hikaye modunu 10 dakika içerisinde bitiren oyuncular  bile oldu. Dolayısı ile kısa oyun süresinden şikayet eden oyuncular hem verdikleri paranın karşılığını alamadı hem de  hevesleri kursaklarında kaldı. ( Gerçi benim kalmadı hala oynamadım oyunu biliyorsunuz :D.) MGS GZ oynasaydım daha farklı bir ön inceleme yazardım diye düşünüyorum ama yine de sizler için MGS V PHANTOM PAIN oynamadan önce MGS GROUND  ZEROES ' u oynamakta kesinlikle fayda var diye düşünüyorum.


MGS V  PHANTOM PAIN,  PSP için çıkan MGS PEACE WALKER' dan  1 sene sonrasını konu alıyor. MGS PEACE WALKER'ın  sonunda olanları kısaca hatırlatmak istiyorum. Ramon Galvez Mena'nın Rus ajanı olduğunu öğreniyorduk. Bize ihanet eden Mena,  Peace Walker ile Latin Amerika'yı işgal etmek istiyordu. İşin içine Paz' da karışıyordu. Bu olaylar neticesinde Paz ve Chico esir düşüyordu. MGS GROUND ZEROES ' da   Big Boss, Paz' ın Küba'nın güneyindeki Camp Omegada esir düştüğünü öğreniyor. Miller ile Paz'ı  kurtarma görevine gidiyordu. Tabi kurtarma sırasında XOF adlı grup  Big Boss' u ve Miller' ı yakalıyordu. Daha sonrasında Big Boss 9 sene sürecek bir komaya giriyordu.

Gelişen bu olaylar neticesinde bir hastanede gözlerini açan Big Boss ( aslında ben Snake demeyi daha çok seviyorum.) kafasında şarapnel parçası, sol kolunun da olmadığını görüyordu. Hastaneden kaçmayı başarıp Ocelot' un yardımı ile Afganistan'a gidiyordu. Bildiğiniz gibi bundan sonrası nette defalarca izlediğimiz oynanış videosu ile devam ediyor.



NOW GO! LET THE LEGEND BACK TO LIFE (ŞİMDİ GİT! EFSANE HAYATA GERİ DÖNSÜN)

Serinin  yeni oyunundaki en büyük değişiklik açık dünya öğelerinin içerisinde bulundurması olacak. Değişen hava koşulları, gece gündüz döngüsü, kum fırtınaları ve bir çok doğal etmen oynayışımızı etkileyecek. Düşman üstlerine sızma, gizlilik içeren görevleri çizgisel bir oynanış ile değil de farklı şekillerde yapabileceğiz. Her ne kadar GTA  kadar açık temalı bir oyun olmasa da içeriği hakkında bir kaç izlenimi sizlerle paylaşmak istiyorum

MGS PEACE WALKER' da Kojima MGS serisine yeni bir oynanış sitemi getirmişti.. Mother Base isminde bir üssümüz vardı. Yakaladığımız askerleri balon yardımı ile üsse gönderiyorduk. Burada eğitim alan askerlere görevler verip onları geliştiriyorduk. Görev yapıkça kazanılan puanlar ile kendimize silah,ekipman, araç alabiliyorduk. MGS V' te bu oyun şekli daha kapsamlı olacağa benziyor. İzlediğim videolardan bol bol elmas toplayacağımızı, askerlerin yanı sıra, araçları, konteynırları hatta küçük baş hayvanları bile  üsse gönderebileceğimizi söyleyebilirim. Üsse gönderdiğimiz askerler, araçlar ve bir çok şey bizlere görevlerde yarımcı oluyor. Cephanemiz bittiğinde üssümüze bağlanıp cephane yardımı alabilirken, sızmak istediğimiz üste hava saldırısı yapabiliyoruz.

Kurbanlık koçu üsse gönderirken 

Mother Base' den de bir kaç satır ile bahsetmek istiyorum. Mother Base askerlerimizin, tanklarımız, helikopterlerimizin olacağı, atış talimleri yapabileceğimiz bir karargah. Oyun içersinde topladığımız her şey bu üsse mevcut. Ayrıca Mother Base MGS 2' deki Bis Shell' i andırıyor ve biraz da olsa nostalji yapıyoruz. İzlediğim 30 dakikalık oynanış videosunun sonunda üssümüze bir saldırı oluyordu sanırım ara ara üssümüze saldırılar olacak ve üssümüzü korumamız gerekecek.

MGS V açık dünya temalı olacağı için oyunda bize bir kaç kolaylığa da yer verilecek. Gideceğimiz  noktalar uzak olacağı için araç kullanıp, at sürebileceğiz. Atımızı ıslık yardımı ile çağırıp varış noktalarına daha hızlı bir şekilde gidebileceğiz.

Aranızda MGS 2 oynamış olan varsa Big Shell' de Raiden ile oynarken kameramızı fps görüş açısına alıp yukarı doğru  baktığınızda martıların ekranınıza pislediğini görüyordunuz.  Kojima işte böyle olayları çok seviyor olmalı ki MGS V 'te atımıza arada bir dışkı bırakabiliyor :)

Dört nala gidebileceğiz artık



Gerçek zamanlı bir döngüsü olan oyunda saati ileriye alabiliyoruz. Yapmamız gereken Snake' e sigara içirtip zamanın hızlı bir şekilde akmasını sağlamak. Bu özellik ile gündüz sızmamız gerek bir üsse,  havanın kararmasını bekleyip gece sızabiliyoruz. Karanlıkta düşmanlar bizi iyi göremeyeceği için daha rahat sızma görevi yapabiliriz diye düşünüyorum.

Karşımıza ilk kez MGS 3' te çıkan ve çok beğenilen CQC modu bu oyunda da olacak gibi gözüküyor. CQC modunun dışında oyuna bir de Reflex Modu eklemiş yapımcılar. MGS serisinde düşmanla karşı karşıya gelip düşman sizi gördüğünde çok hızlı olmanız gerekiyordu. Ufak bir hata yapıp düşmanı etkisiz hale getiremezseniz dakikalarca alarmların susmasını bekleyebiliyorduk ve gerçekten sıkıcı bir durum oluyordu. İşte tam burada ise  Reflex Modu devreye giriyor. Düşman sizi fark ettiğinde Reflex Modunu devreye sokarsanız düşman alarm vermeden onu etkisiz hala getirebiliyorsunuz. Dürbün kullanımı da bizim çok işimize yaracak gibi duruyor. Düşmanları işaretleyip yerlerini belirleyeceğimiz gibi gitmek istediğimiz noktaları dürbün ile işaretleyip daha farklı savaş stratejileri belirleyebileceğiz.

MGS serilerini farklı kılan etmenlerden biriside Card Box' lardır. Bir çok geyiğe, espriye konu olan bu kutular  yeni oyunda daha fazla işimize yaracak gibi. Eski oyunlarda içine saklanıp yürüyebildiğimiz sıradan kutulardı. Bu oyunda ise kutuların içine sadece saklanmıyoruz. Kutu içinde saklanırken bir anda kutudan yukarı doğru çıkıp düşman etkisiz hale getirip tekrar kutu içine girebiliyoruz. İkinci olarak ise düşman bizi fark ettiğinde  hemen kutunun yan tarafından hızlı bir şekilde kayarak uygun bir noktaya saklanabilme imkanımız oluyor. Düşman kutuya baktığında kutunun boş olduğunu görüyor ve ardından  düşmanı gafil avlama için fırsat doğuyor.  İşin eğlenceli bir kısmı da var elbet. Telsiz ile destek isteyip düşmanın kafalarına kutuları indirip onları etkisiz hale getirebiliyoruz.

Off Hatuna bak

Solo bir şekilde oynadığımız seriyi yeni oyunda takım arkadaşlarımız da olacağı videolar ile gün yüzüne çıkıyor. Oyunun Tanıtımlarda bir kaç kişiden oluşan askeri bir grup görmüştük. İçlerinden bir tanesi de Quiet' idi. Sanırım oyunda Quiet  veya diğer takım arkadaşları ile beraber görevlere gidebileceğiz. Hiç beklemediğimiz bir takım arkadaşımız daha olacak oyunda. Snake' in  köpeği. İzlediğim videolarda Snake ormanda annesi ölmüş bir yavru köpek buluyor. Onu üsse getiriyor ve büyütüyor. İsmi DD( Diamond Dog ) olan köpek  sanırım görevler sırasında bize baya fayda sağlayacak. Yalnız  takım arkadaşlarımız ölümsüz değil. O yüzden ne arkadaşlarınızı ne de köpeğinizi görevlerde ölmelerine izin vermeyin. Ölürlerse geri gelmeyecekler ve hikaye bu şekilde devam edecek.

Eski oyunlardan da karakterler MGS V' te olacaktır. MGS' deki Ninja Grey Fox' un bile oyunda olacağına dair ihtimaller var. Neredeyse her oyunda olan Ocelot' un bu sefer orta yaşlı halini MGS V' te göreceğiz.( Altı bezli halini görmediğimiz kaldı sadece :D)  Dost görünen Ocelot' tan her şeyi bekleyen ben oyunun sonlarına doğru bize ihanet edeceğini düşünüyorum. Artı olarak İzlediğim bir videoda da  gaz maskeli birisini görmüştüm. Umarım o da PSYCHO  MANTIS' tir. Otacon' un babasını da MGS 5'te  göreceğiz. Bize mekanik kolu yapan da Otacon' un babası olacaktır muhtemelen. Artı olarak Eli adlı karakterin Liquid Snake olduğuna dair söylentiler de bulunmakta.

Liquid Snake misin acaba ?

Oynanışa ve içeriğe odaklı bir yazı yazdığım için oyunun grafikleri için pek bir şey yazmayacağım. MGS serisinin grafik kalitesi  hep üst seviyelerde olmuştur. Oyun Fox motoru ile geliştiriliyor. Fox motorunu daha önce Metal Gear Rising: Revengeance' da görmüştük. Yeni neslin tüm nimetlerinden yararlanacağı için  daha iyi grafiklerle önümüzde olacak. Gerçekçi ışıklandırmalar, gölgele ve  karakter modellemeleri ile görsel şölen bizi bekliyor. Zaten izlediğimiz videolarda ağzımızın suyu akmadı mı ? Oyun PS4' te 60 fps hızında çalışacağı için bize koltuklarımıza yaslanıp oyunu oynamak kalacak.

Kojima' dan tek istediğim beni saatlerce oyun başından kaldırmayan uzun bir oynanış süresi olan bir oyun yapması. Oyun ile sevmediğim tek şey  var onu da yazmadan geçemiyorum. Ne yazık ki Snake' i David Hayter  seslendirmiyor. Sesi ile Snake' e can veren kişi oyuncu Kiefer Sutherland.  Kiefer Sutherland' in dublajını beğensem de David Hayter ile Snake' i bütünleştirdiğim için içimde hep bir şeyler eksik olacak bu oyunda.

Oyunun çıkış tarihi hakkında kesin bilgilerimiz olmasa da 2015' in ilk çeyreğinde çıkacağı kulağımıza gelen dedikodular arasında MGS V' in konsollar dışında pc platformuna da gelecek olması pc kullanıcıları için iyi bir haber olacak gibi duruyor. Kojima umarım oyunu pc platformu için sağlam bir optimizasyon ile yapar. Fare ve klavye desteği de gelirse pc kullanıcıları için MGS V tadından yenmez.

Hikaye konusunda karmaşık olduğunu düşünseniz de, MGS serisi yakından bakınca ayrıntılar ile sizi içersine çekeceğe benziyor. Çocuk askerleri, işkence temalarını, intikamı işleyen MGS V' te yeri geldiğinde hüzünleneceğimiz, yeri geldiğinde eğlenceli göndermeler ile  güleceğimiz, gerilim ve aksiyon dolu, abi bu sinematikler sonsuza dek sürsün dediğimiz bir oyun olacak. Her taşı özenerek hazırlanan gerçekçi grafikler ve sandbox bir oyun olması özelliği ile de bize özgür bir dünya sunacaktır. Seveninin öldüğü, sevmeyenin yüzüne bile bakmadığı seri yeni oyunda bizlere daha farklı bir deneyim sunacaktır. Yazmadığım bir çok etmeni içinde bulduran oyun belki de serinin en iyi oyunu bile olabilir.
Bilgisayarınız güncellemediyseniz hemen yeni bir konfigürasyon dizmenizi ya da yeni nesil bir konsol alacaksanız hemen almanızı şiddet ile tavsiye ediyorum.



Öztürk UYANIK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder